Alfons el Vell i Gandia | Conferència de Jaume Castillo


Gandia, 2 de febrer de 2012
Organitza: CEIC Alfons el Vell

portada Rosanna Cantavella

Dins els actes organitzats pel CEIC Alfons el Vell per commemorar el VI Centenari de la mort d’Alfons el Vell, el professor Jaume Castillo impartí el passat 2 de febrer a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós la conferència titulada “Alfons el Vell i Gandia”.

Rosanna Cantavella Gabriel Garcia Frasquet

Públic assistent a l’acte: els professors Berta Lorente i Salvador Blasco. A la imatge de la dreta, l’artista Josep Basset, el dissenyador gràfic Pau Lagunas i el conseller del CEIC Enric Ferrer.

Rosanna Cantavella Gabriel Garcia Frasquet

El públic, esperant el començament de l’acte. A la imatge de la dreta Vicent Gregori (regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gandia) conversa amb Enric Ferrer (CEIC).

«un personatge polièdric i inabastable per als historiadors

Obrí l’acte en nom de la institució el professor Santiago La Parra, que presentà el conferenciant com el millor biògraf del personatge tot destacant dues de les seues publicacions editades pel Centre: Alfons el Vell, duc reial de Gandia i Els conflictes de l’aigua a la Safor medieval.

Continuà dient que aquest acte, juntament amb la recent publicació de la Carta a sa filla Joana, del mateix Alfons el Vell, amb edició de Rosanna Cantavella, constitueixen un bon començament d’una programació condicionada per la precarietat pressupostària i pel procés de renovació estatutari en què està immersa la institució.

Jaume Castillo inicià la seua exposició contextualitzant el personatge i el seu llinatge, sempre lligat als reis de la Corona d’Aragó, a la qual arribà a ser candidat, i explicant el gran poder territorial que arribà a posseir. En conseqüència el definí com una figura polièdrica difícilment abastable pels historiadors.

Així mateix narrà alguns episodis de la seua biografia familiar com les difícils relacions amb el seu fill Alfons el Jove, que estigué vint anys com a ostatge en poder dels anglesos perquè el seu pare no podia atendre al rescat demanat, i amb la seua esposa, Violant d’Arenós, que el traí en la seua senectut.

En la segona part de la seua intervenció se centrà més específicament en l’eixamplament i embelliment de la vila de Gandia, que realitzà Alfons el Vell: les muralles, el palau ducal, la seu, el convent de Sant Jeroni, les obres hidràuliques.

Finalment s’establí un interessant col·loqui entre els assistents, que omplien la sala, i els membres de la taula. Adjuntem l’àudio de la conferència i les projeccions il·lustratives que emprà l’orador.

Rosanna Cantavella

Dues imatges del ponent, el professor Jaume Castillo.

Enric Ferrer Solivares

Presentació estudi Rosanna Cantavella

Santiago La Parra (CEIC), presentador de l’acte.

Presentació estudi Rosanna Cantavella

Aspecte general de la sala.

Presentació estudi Rosanna Cantavella

En la primera fila, d’esquerre a dreta, M. Carmen Orengo (administració CEIC), Gabriel Garcia Frasquet (director CEIC),  Vicent Gregori (regidor de Cultura), Enric Ferrer Solivares (conseller CEIC) i Esperança Costa (periodista).

Presentació estudi Rosanna Cantavella

Membres de la institució organitzadora amb el conferenciant. D’esquerre a dreta: Enric Ferrer Solivares, Gabriel Garcia Frasquet, Jaume Castillo i Santiago La Parra.

Escolta l’audio de la conferència

Xarxes socials

Projecció de diapositives «Alfons el Vell i Gandia» << anterior posterior>>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Edició web: Pau Lagunas

¡CSS Válido!

admin

admin