Cicle moriscos a Gandia: conferència J. A. Gisbert

IV Centenari de l’expulsió dels moriscos (II)

Cicle de conferències organitzat pel CEIC Alfons el Vell
Conferència « de la vida quotidiana entre els mudèjars i els moriscos valencians», a càrrec de Josep Antoni Gisbert Santonja.
Gandia, 23 de setembre de 2009. Cicle moriscos

Enguany es commemora el quart centenari de l’expulsió dels moriscos. Un bon moment per a preguntar-se el perquè d’aquella tragèdia i també dels nostre oblit actual.

En el moment de l’expulsió, un terç de la població en terres valencianes era morisca i la seua desaparició hi suposà una veritable catàstrofe demogràfica, econòmica i social.

El CEIC Alfons el Vell pretén en aquest cicle de conferències revisar el tema en un moment en què la multiculturalitat és una característica cada vegada més present en la societat.

* * * * * * *

El professor Santiago La Parra, en les seues intervencions com a presentador i conferenciant, assenyalà que el dia 22 s’acomplien els 400 anys de la publicació a València del ban d’expulsió dels moriscos valencians. També remarcà que a la comarca de la Safor la població morisca era ben bé del 60%. És per això que el seu oblit durant segles té unes connotacions clarament ideològiques i interessades. Totes les conferències van concloure amb un animat col·loqui.

Santiago La Parra i Josep Antoni Gisbert

Josep Antoni Gisbert Santonja (director del Museu Arqueològic de Dénia) amb el suggestiu títol “E l’any nou darà un gran bram lo bou. L’empremta dels moriscos als estats del duc de Gandia”, en al·lusió al bou heràldic dels Borja, va fer una exposició molt acurada de les restes materials de procedència morisca a la comarca de la Safor, principalment cases, enginys, trapigs, sobre fotografies àrees, on va delimitar, amb l’ajuda de la parcel·lació cadastral, el perímetre del poblament morisc en molts dels pobles saforencs, tot destacant-hi la importància de les moreries de Gandia i Oliva, ben diferent dels llogarets i alqueries. La trama urbana rectilínia, els sistemes constructius, la situació actual d’aquestes restes, a vegades sense protecció, l’arquitectura hidràulica, la xarxa de séquies… En diversos moments de la seua intervenció, destacà el paper del duc de Lerma i marqués de Dénia, “valido” de Felip III, nét de sant Francesc de Borja, obsessionat per la seguretat de les costes i la lluita contra el infidel, com també la importància del port de Dénia, com a centre d’embarcament de moriscos cap al nord d’Àfrica.

Josep Antoni Gisbert Josep Antoni Gisbert Josep Antoni Gisbert Josep Antoni Gisbert Cicle moriscos Cicle moriscos Cicle moriscos

Instantània del públic assistent a la conferència.

< anterior posterior >

Fotografies: Estudi Pere Millet. Textos: Enric Ferrer Solivares © CEIC Alfons el Vell, Gandia

admin

admin