Santiago Dexeus

Conferència del Professor Santiago Dexeus:
«La salut de la dona, un camí envers la llibertat».

Acte organitzat pel CEIC Alfons el Vell . Gandia, 26 de novembre de 2009. Dexeus

* * * * * * *

Conferència presentada per Pasqual Molina qui, en introduïr el ponent, professor Santiago Dexeus, ens referí algunes anècdotes de la seua primera trobada amb ell a Barcelona, així com la forta impressió que li ocasionà el mètode “humanista” amb què el metge català s’apropava a la salut i a la dona.

* * * * * * *

Eladi Mainar, Cicle Als 70 anys del final de la Guerra Civil española Eladi Mainar, Cicle Als 70 anys del final de la Guerra Civil española

Conferència del professor Santiago Dexeus

El professor Santiago Dexeus, director de la Càtedra d’Investigació en Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, ocupà la tribuna del CEIC Alfons el Vell, el dia 25 de novembre de 2009, per a impartir una conferència en la qual el reconegut ginecòleg de Barcelona reivindicà la seua lluita permanent per la llibertat de la dona.

Santiago Dexeus feu un repàs, de caràcter retrospectiu, de les diferents situacions, viscudes personalment, en el nostre país al llarg de la seua vida professional relatant les dificultats per les quals havia de passar la dona espanyola per causes de la doble moral, per l’actitud de l’Església i de la de diversos “científics” de primera fila amb idees de discriminació de gènere. També ho va fer sobre la situació actual de la dona a nivell global remarcant les enormes diferències que existeixen encara entre els països del tercer món i els desenvolupats en el numero d’avortaments il·legals, en la xifra de mares adolescents, en la de la mortalitat materna i de les diferències entre els diferents països respecte a la part de PIB que destinen a l’ajuda materna. Acabà amb un missatge d’esperança remarcant que les dones van a poc a poc guanyant el seu camí cap a la llibertat amb una característica que ell remarcava com a important, sense vessar cap gota de sang.

El cognom Dexeus és conegut i reconegut internacionalment en el camp de la Ginecologia, va associat a medicina capdavantera i és sinònim d’investigació puntera i d’atenció especialitzada dels pacients. Durant els 31 anys que el professor va estar al capdavant del Departament de Ginecologia i Obstetrícia de l’Institut Universitari Dexeus (1973-2004) va dirigir totes les iniciatives pioneres de la seua especialitat que facilitaren el desenvolupament de les tècniques de diagnòstic i noves pautes de tractament mèdic i quirúrgic. Algunes d’aquelles activitats punteres tingueren una enorme repercussió mediàtica com el naixement en la seua clínica del primer bebè proveta espanyol, que aquest mateix any ha fet 25 anys.

Amb un breu col·loqui finalitzà la intervenció del doctor Dexeus.

Santiago Dexeus Eladi Mainar, Cicle Als 70 anys del final de la Guerra Civil española Eladi Mainar, Cicle Als 70 anys del final de la Guerra Civil española Toni Durà (director de Polítiques Culturals de l’Ajuntament de Gandia) i Pasqual Molina (CEIC) en els moments previs a l’acte Públic assistent amb part dels regidors municipals presents a l’acte.

Presentació de l’acte, a càrrec de Pasqual Molina i primeres paraules del professor Dexeus (valencià)

Intervenció de Santiago Dexeus «La salud de la mujer» (castellano)

< anterior posterior >

Fotografies: Estudi Pere Millet. Textos: Pasqual Molina. © CEIC Alfons el Vell, Gandia

admin

admin