Homenatge a Gonçal Castelló | CEIC Alfons el Vell Jornada en homenatge a Gonçal Castelló
i presentació del llibre «Final de viatge. Memòries d’un gandià: amics, coneguts i saludats»

Gandia, 13 de novembre 2010 · Organitza: CEIC Alfons el Vell

eròtiques i despentinades Portada del llibre, basada en una obra del pintor Antoni Miró, i imatge de Gonçal Castelló.

L’escriptor i advocat gandià fou homenatjat el 13 de novembre a la seua ciutat natal, Gandia, i es presentaren les seues memòries.

 

El CEIC Alfons el Vell de Gandia, amb la col·laboració de les entitats següents: l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural del País Valencià, el Centre Ovidi Montllor, la Institució de les Lletres Catalanes, la Càtedra Joan Fuster-UV, el Centre Internacional de Gandia-UV i l’Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Gandia, va recordar ahir l’escriptor i advocat gandià Gonçal Castelló (1912-2003) en una jornada d’homenatge per a millorar la coneixença de la seva obra i del seu pensament, així com del món sociocultural i polític que va viure. També, la jornada serví per presentar les seues memòries, Final de viatge. Memòries d’un gandià: amics, coneguts i saludats, de l’edició de les quals n’ha tingut cura el filòleg Àngel Velasco i Crespo, i editades pel CEIC Alfons el Vell amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques. Des de primera hora del matí fins al vespre, a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, un seguit de ponències van tractar de Gonçal Castelló, que va combinar el periodisme, la creació literària, el treball com a jurista i la lluita política des de l’òptica catalanista i d’esquerres.

 

Gonçal Castelló, actor i testimoni de destacats esdeveniments polítics de bona part del segle XX, va participar en les lluites estudiantils per la democràcia i l’adveniment de la Segona República. Més endavant ho faria en la guerra del 36, on va arribar a tenir el grau de comandant de l’exèrcit republicà i va patir, al final de la guerra, presó a València i deportació a Madrid. Durant el tardofranquisme i el postfranquisme, va ésser procurador dels tribunals i va defensar molts presos polítics i escriptors, i va començar a escriure algun recull dels seus articles periodístics i novel·les aprofitant les experiències viscudes a la guerra i la presó. Castelló va ser membre de l’Assemblea de Catalunya, promotor i soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, va militar al PSAN i el 2002 va ingressar a ERC.
Daniel Alsina, Alfons el Vell Daniel Alsina i M. Eduarda Leal Pinto, nét i nora, respectivament, d’Elisabet Orri, dona de Gonçal Castelló. Albert Hernández, Miquel López Crespí, Alfons el Vell L’escriptor valencià Albert Hernández Xulvi presentant l’escriptor mallorquí Miquel López Crespí, en la ponència d’aquest darrer. Josep Guia, Francesc Candela L’advocat gandià i amic de Gonçal Castelló, Francesc Candela, i Josep Guia, escriptor i dirigent del PSAN, durant la intervenció d’aquest darrer. Néstor Novell, Actes Alfons el Vell Antoni Miró, Gabriel Garcia, Néstor Novell i Francesc Candela. Àngel Velasco, Gabriel Garcia Frasquet, CEIC Alfons el Vell Gabriel Garcia Frasquet, director del CEIC Alfons el Vell, i Àngel Velasco, curador de l’edició, durant la presentació de les memòries de Gonçal Castelló. Juan Vicente García Marsilla, Actes Alfons el Vell Isabel-Clara Simó, Ignasi Mora i Joan J. Senent. Juan Vicente García Marsilla, , CEIC Alfons el Vell Lluís Alpera, Antoni Miró i la filla de Gonçal Castelló i Pilar Soler, Luz Castelló Soler.

Durant la jornada hi va haver ponències de Francesc Pérez Moragón (“Gonçal Castelló i la València dels anys 1920-1939: Nueva Cultura“), Vicent Álvarez i Xavier Ferré (“Gonçal Castelló i el franquisme: anys 40-70”), Isabel-Clara Simó i Joan J. Senent (“El Gonçal Castelló del Canigó i Els Quaderns de Gorg”), Julià Garcia Candau (“Gonçal Castelló i la colla Tirant lo Blanc”), Miquel López Crespí (“Gonçal Castelló, la literatura i el compromís social i polític”) i Josep Guia (“Gonçal Castelló i la qüestió nacional: els Països Catalans”), a més a més d’un col·loqui amb amics de l’homenatjat, amb la presència d’Enric Tàrrrega, Isabel-Clara Simó, Lluís Alpera, Antoni Miró i Francesc Candela.

Es va tancar la jornada amb un breu i emotiu recital d’Araceli Banyuls.

Actes, Alfons el Vell Dinar de la jornada. D’esquerra a dreta, asseguts: Daniel Alsina, M. Eduarda Leal, Isabel-Clara Simó, Xavier Dalfó i Gabriel Garcia; en peu: Rafael Sena, Albert Hernández, Manel Joan i Arinyó, Miquel López Crespí, Lluís Alpera i Josep Guia. Actes, Alfons el Vell Gabriel Garcia Frasquet, Àngel Velasco i Jesús Alonso durant la presentació de les memòries de Gonçal Castelló. Actes, Alfons el Vell Imatge de la taula, amb Enric Tàrrrega, Isabel-Clara Simó, M. Eduarda Leal, Lluís Alpera, Antoni Miró i Francesc Candela. Néstor Novell, Actes Alfons el Vell Isabel-Clara Simó. Àngel Velasco, Gabriel Garcia Frasquet, CEIC Alfons el Vell Antoni Miró. Actes, Alfons el Vell Part del public assistent. A la taula, M. Eduarda Leal, Isabel-Clara Simó, Lluís Alpera Antoni Miró i Francesc Candela. Actes, Alfons el Vell Entre el public, en primer pla, la cantant Araceli Banyuls, que féu una intervenció musicada per a tancar les jornades. Actes, Alfons el Vell Alguns moments de la jornada: Enric Ferrer Solivares i Francesc Pérez Moragón | Vicent Terol i Vicent Álvarez | Joan Noguera i Julià Garcia Candau | Araceli Banyuls en un moment de la seua actuació. < anterior posterior>

Fotografies: Pere Millet i Marc Candela · Textos: Àngel Velasco · Edició web: Pau Lagunas

admin

admin