ESPAI CAMARENA

CONFERÈNCIES CENTENARI CAMARENA

RUTES CAMARENA

Enguany celebrem el centenari del naixement de Josep Camarena i Mahiques en Llocnou de Sant Jeroni. Per a commemorar-ho, el CEIC ha organitzat un seguit d’activitats al llarg d’aquest any i el proper. Ara presentem un conjunt de sis rutes per la natura que pretenen recordar la figura de Camarena tot centrant-se en tornar a realitzar i rememorar aquelles excursions que el professor realitzava amb alumnes i altres col·legues.

Les places són limitades i cal inscriure’s enviant un correu a rutescamarena@alfonselvell.com, indicant nom, cognoms i DNI.

 Ruta 1
La Cuta per Llocnou de Sant Jeroni

DIA I HORA: 4 de desembre de 2021 a les 09:30

 PUNT de trobada: Plaça de Llocnou de Sant Jeroni

Ruta 2
Sistema hidràulic de l’Horta de Gandia

Dia i hora: 22 de gener de 2022 a les09:30

Punt de trobada: IES Ausiàs March (Gandia)

Ruta 3
La Marjal de la Safor

Data: Dissabte 29 de gener de 2022 a les 09:30

Punt de trobada: Final platja Gandia. *Carrer Ribera Baixa, junt a la rotonda a prop del pàrquing. 

Ruta 4
Gandia Urbana

Dia i hora: Dissabte 12 de febrer de 2022 a les 11 hores

Punt de trobada: pàrking del passeig de les Germanies

Ruta 5
Racó del Duc

Data: Dissabte 19 de Febrer de 2022 a les 09:30

Punt de trobada: IES Ausiàs March (Gandia)

Ruta 6
El complex càrstic del Mondúver i la Marjal

Data: Dissabte 5 de març de 2022 a les 09:30

Punt de trobada: IES Ausiàs March (Gandia)

ÚLTIMES PUBLICACIONS AL BLOG

La marjal de la Safor / Ruta 3

La marjal de la Safor / Ruta 3

RUTES JOSEP CAMARENA - DIA I HORA: 29/01/2022 a les 09:30- PREU: gratuït - PUNT DE PARTIDA: Final platja Gandia. *Carrer Ribera Baixa, junt a la rotonda a prop del pàrquing.  DURADA: 3 hores aprox. - BREU DESCRIPCIÓ: Visita a les marjals de la Safor, on es podrà...

Sistema hidràulic de l’Horta de Gandia

Sistema hidràulic de l’Horta de Gandia

RUTES JOSEP CAMARENA RUTA2. Sistema hidràulic de l'Horta de Gandia- DIA I HORA: 22/01/2022 a les 09:30- PREU: gratuït- PUNT DE PARTIDA: Institut Ausiàs March.*Rotonda de la Font davant de l’institut.   (la ruta es realitzarà amb autocar i a peu) DURADA: 2-3...

Espai Camarena

Aquesta reedició sorgeix arran d’una proposta il·lusionada, d’un projecte, que en un primer moment resultava complicat i costós dur-lo a terme dins del CEIC Alfons el Vell. Es commemora el 10è aniversari de la mort de Josep Camarena i Mahiques. Mostrant la nostra voluntat de fugir d’aniversaris fúnebres, vàrem pensar en la reedició d’aquest llibre que teniu a les mans i que es trobava exhaurit (i del qual també es celebra el 25è aniversari de la seua primera aparició al públic). Una reedició lligada a un acte que recordarà i reivindicarà la figura, la persona i el professor que era Camarena per a la comarca de la Safor.

Per a nosaltres l’oportunitat de dur a terme aquest projecte és molt especial, ja que Josep Camarena (al poble tots el coneixíem per Llebrenc) era de Llocnou de Sant Jeroni, un poble menut  i boniquet amb la muntanya de la Cuta darrere com protegint-nos, on totes les famílies ens coneixem i quan ens topem per altres indrets del món sempre és una alegria immensa, perquè hem estat criats tots junts, de tota la vida, tenim en comú unes mateixes arrels, la veu d’un poble… Creiem que és necessari reivindicar Josep Camarena perquè ens trobem en un temps i un món que és un desconcert, on  cada vegada tot va més ràpid i hi ha menys humanitat i valors, la crisi de tot… Potser ens ve bé recordar, fer una ullada cap a enrere, reflexionar davant d’aquests temps caòtics.

I d’altra banda, ens agrade o no, formem part d’una comarca, d’una terreta (per a alguns important, per a altres no tant… Sobre gustos, colors) com és la Safor. Ens convé també reivindicar-la, recordar-la, conèixer-la i no hi ha ningú millor que Camarena per anar obrint boca.

També volem fer palès i com a novetat, l’oportunitat d’accedir mitjançant l’espai Camarena, els àudios al voltant dels quals es va escriure el llibre, escoltant de primera mà la veu de Josep Camarena. Al mateix temps, remarquem que a la reedició sempre s’ha intentat respectar l’oralitat de Camarena, tenint present que és un llibre resultat d’unes converses gravades.

Per la nostra part, només donar les gràcies a totes aquelles persones que han fet possible aquest projecte: a Rafael Delgado, per donar-nos suport i ajudar-nos en tot moment com a director del CEIC Alfons el Vell; a Ignasi Mora, per estar disposat a tot, per la seua paciència, per no posar cap entrebanc i perquè ens ha tractat com si fórem de la família; a Santiago La Parra, pels seus consells, els seus ànims i la seua ajuda en aquest projecte; a Néstor Novell, per ser el nostre guia, per voler ajudar-nos en tot; a Joan Serra, per l’empenta quan les coses no pintaven massa bé i el suport incondicional en tot allò que ens proposem, des de l’altra vora del Mediterrani, i a altres persones que de manera voluntariosa, anònima i desinteressada ens han ajudat.  Des d’ací, el nostre agraïment més sincer.

Anna Igualde Garcia

 

Quí era Josep Camarena?

Josep Camarena (Llocnou de Sant Jeroni 1921- Gandia 2004) Professor d’Història i Geografia a l’Institut Ausiàs March des de 1950 fins a la jubilació. Historiador de formació i professor de vocació, amb una pedagogia renovadora i arrelada al medi, va despertar la consciència i l’estima de ser valencians a molts dels seus milers d’alumnes de Gandia i de la Safor. A més de fill adoptiu de la ciutat de Gandia, és un referent cultural, educatiu i cívic del conjunt de la Safor. Camarena va mostrar una sèrie d’inquietuds i tasques investigadores al voltant de la història medieval valenciana i de múltiples aspectes de la coneixença comarcal. D’altra banda, li va tocar viure un període difícil que va oscil·lar entre la dictadura de Primo de Rivera fins a l’arribada de la transició democràtica, patint de ple la Guerra Civil i el Franquisme.

Anna Igualde Garcia

Zona Descàrrega

Pots descarregar en diferents formats

Edició PDF

Edició mobi

Edició epub

Per primera vegada, i amb ajuda de les noves tecnologies, el lector té la possibilitat d’escoltar tot el material oral a través del qual va sorgir un llibre dedicat a la comarca de la Safor. Al mateix temps, el lector pot escoltar de primera mà la veu del professor Camarena.
Uns àudios que posen de manifest el parlar i l’oralitat ben viva d’un home que va despertar la consciència i l’estima de ser saforencs. Al cap i a la fi, és la veu d’un poble, paraules, expressions, curiositats, etc. I ara, aquest material el posem a l’abast dels lectors i de totes aquelles persones que ho vulguen consultar.