El CEIC Alfons el Vell, centre d’estudis i investigacions comarcals de la Safor, és una institució dirigida a la creació, la formació i la producció cultural i científica sempre amb vinculació a la comarca. Té com a objectiu principal promoure la coneixença d’aquesta tan dins com forà del nostre territori visibilitzant la producció creativa com un dels pilars que vertebren la nostra identitat col·lectiva.

Un altre dels objectius principals és difondre el pensament i promoure el debat a través de totes les eines necessàries: conferències, debats, entrevistes, publicacions, xarxes socials, web, etc. El CEIC Alfons el Vell, per dur a terme la seua tasca, estableix lligams amb altres institucions amb les quals es coordina i col·labora: centres d’estudi, universitats, entitats públiques, fundacions i empreses que treballen pels mateixos objectius i amb el mateix nivell d’excel·lència.

El centre nasqué l’any 1984 com a organisme autònom constituït per l’Ajuntament de Gandia, amb l’especial implicació d’un nodrit grup de persones fortament implicades amb el món cultural i científic comarcal. Gent de diversos àmbits com Nèstor Novell, el seu primer director, o Àlvar Garcia, Enric Ferrer, Jesús Alonso, Jesús Villaplana, Isabel Morant o Ferran Gacia-Oliver, entre d’altres, van constituir un primer Consell General amb que van anar desenvolupant-se les finalitats per a les quals havia nascut la institució.

Als anys 90, i ja de la incansable mà de Gabriel Garcia Frasquet, responsable durant quasi dos dècades al capdavant del centre, la tasca investigadora i editorial del CEIC es va consolidar i desenvolupar de manera notable. La seua producció científica, en tots els àmbits, va resultar clau per comprendre millor el nostre territori i impulsar tot un seguit de publicacions, conferències i debats que han marcat no només la coneixença de la nostra realitat local, sinó contribuir també a les discussions de més ampli abast.

Els últims deu anys, el treball del CEIC ha continuat sent un dels millors exponents de la investigació i la promoció de la cultura a la Safor, i l’Ajuntament de Gandia ha mantingut la seua aposta per aquest òrgan autònom que treballa sense descans per mantindre el seu mandat original. Tot i les dificultats que han anat succeint-se en les darreres dates, el conjunt de consellers i conselleres que conformen la institució segueixen treballant, de manera totalment desinteressada i invertint part del seu temps personal, per fer de la nostra institució tot un referent.

Per celebrar la tasca realitzada, homenatjar les persones implicades i traure la institució al carrer i apropar-la a la gent, enguany celebrem el 40 aniversari del CEIC Alfons el Vell amb tot un seguit d’activitats. Unes iniciatives que tant mantindran i potenciaran la nostra programació habitual anual, com tractaran de fomentar accions específiques en torn d’aquesta celebració.

PROGRAMACIÓ 40 ANIVERSARI

  • Activitat Editorial
    • Frederic Barber, Elits de poder i vida quotidiana a la Safor al segle XVII
    • Marta Morant, Dones a la Gandia baixmedieval
    • Màrius Climent, El treball força a la Safor durant GC i postguerra
    • Santiago La Parra, Actes de les conferències de l’Any Jubilar Fr. De Borja
    • Emili Selfa i Nèstor Novell, L’Institut Laboral de Gandia
    • Revista de la Safor, 12
    • A un tir de Pedra, Història del muntanyisme a la Safor
  • Safor de Lletres (7 al 16 de maig)
  • Plaça del llibre (16 al 19 de maig) amb Taula Redona i exposició 40 aniversari
  • Beca Josep Camarena 40 aniversari
  • Premi d’Il·lustració Homenatge a la Paraula
  • Homenatge a la Paraula (novembre)
  • Setmana de la Ciència (novembre)

I altres propostes que estan en procés…

CEIC
CEIC