a les 20:00 al Centre Social de Marxuquera
Cinc Anys Teixint Relats: El Llegat d’una Revista.
Marina Denia Ferrer https://marina-denia.com/, assumeix el control absolut en aquest cinqué número de la revista Marxuquera al peu del Mondúver. Marina Denia, dissenyadora gràfica, actualment desenvolupa la seua tasca creativa i professional a Studio Aranda Santos a Barcelona. D’aquesta manera, ha estat responsable de la maquetació, el disseny i les il·lustracions d’aquest número, en el qual trobarem les seccions habituals de la revista: un article d’investigació dedicat als forns de calç, tot un bé d’interés etnològic i cultural, a càrrec de Jacobo Romero; un poema inèdit de Vicent Lloret; l’estimada tira còmica del tio Morabito, creació de Vicent Orengo; dues rondalles de Josep Bataller; i les col·laboracions d’Enric Sigalat, que ressenya l’exitós llibre d’Emili Selfa, Els sobrenoms de Gandia, a més d’un article de José Fenollar sobre la pilota valenciana i part de la seua història al Carreret de l’ermita de Marxuquera.



Un dels primers objectius que ens vam proposar en llançar aquest projecte editorial va ser clarament apostar per aconseguir un projecte que perdurara en el temps, on totes les persones que vivim o tenim algun vincle amb Marxuquera ens sentirem partícips. Al llarg d’aquests cinc anys, hem volgut contar i registrar moltes històries. Algunes d’elles han estat ben documentades, gràcies a una gran tasca d’investigació i recerca, a càrrec de Jacobo Romero, mentre que d’altres han estat acompanyades de fortes dosis d’imaginació i creativitat, com la ja esmentada tira còmica de Vicent Orengo. Altres col·laboracions, resultat d’un clar exercici de memòria i vivències personals, han aportat a la publicació una visió més propera i emocional. Entre aquestes últimes, cal destacar les aportacions de Pep Cerdà i Vicent Alonso. A més, hem comptat amb articles més especialitzats, com els que traten la perforació de pous, des d’una aproximació tècnica a càrrec de José Luis Miñana i Antonio Pérez; l’alpinisme, narrat magistralment per Ángel Martín amb la col·laboració de Rafa Tarrazona; la perspectiva arqueològica a través de la mirada de Javier Ros; l’espeleologia, de la mà d’un expert com Miguel Guerrero, o la interessant entrevista del primer número a Vicent Estornell, encarregat de la mítica finca del Pan Duro, feta per Joan Mahiques, entre molts altres. Sense oblidar les valuoses aportacions d’algunes veïnes i veïns de Marxuquera, que amb la seua inestimable col·laboració han enriquit enormement el contingut de la revista. Entre ells: Juan Olcina, Maria Roig, Emília Seguí, entre d’altres.
En definitiva, tot s’ha desenvolupat a partir d’una metodologia multidisciplinària de recerca i recuperació etnogràfica, l’objectiu de la qual ha estat la recuperació, el processament i l’anàlisi per, posteriorment, plasmar-ho sobre el paper i compartir-ho. En aquesta línia, la narrativa, l’escriptura, no és més que un intent de fixar la realitat, però no de manera definitiva, ja que sempre necessitarem revisitar-la i reinterpretar-la. Això també constitueix una reivindicació generacional.
El nostre paper, cal recordar-ho, és modest: contar el que succeeix, on i quan, a qui, i per què. Més enllà de l’objectivitat, ens agrada parlar d’honestedat, sempre en relació amb aquesta aproximació, no sempre fàcil, a la realitat que tractem de descriure, amb les consegüents limitacions, respectant en darrer terme la reflexió del lector. Però no oblidem que, per fer-ho, cal recollir dades, contrastar-les i, en cas de dubte, tenir suficients alternatives per a prendre decisions contrastades i amb criteri. Com més conscients siguem d’aquesta manera de treballar, més sentit trobarem al que fem. La nostra única pretensió és treballar amb rigor, fugint sempre de la tirania actual de la immediatesa, que requereix ajustos per fixar la seua comprensió.
Per finalitzar, només cal afegir que el 29 de novembre tindrà lloc la presentació d’aquest cinqué número al Centre Social de Marxuquera, i comptarem amb una petita exposició sobre el que ha representat la revista durant aquests cinc anys. Amb aquest número tanquem una primera etapa de la publicació, que esperem algun dia es reprenga. Però això ja és una altra qüestió. El temps ho dirà.
Marxuquera, Gandia, octubre 2024
Salvador Ferrer Alemany
Conseller del CEIC Alfons el Vell
Director de Marxuquera al peu del Mondúver