Lluita pel control de l’educació valenciana al segle XVIII Presentació del llibre «Lluita pel control de l’educació valenciana al segle XVIII».

Gandia, 18 de febrer de 2011

Organitza: CEIC Alfons el Vell

Lluita pel control de l'educació valenciana al segle XVIII Portada del llibre i intervenció de l’autor, Vicente León Navarro.

La presentació

Divendres dia 18 de febrer es presentà a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós la darrera novetat editorial del CEIC Alfons el Vell: Lluita pel control de l’educació valenciana al segle XVIII. Jesuïtes, escolapis i il.lustrats, de Vicente León Navarro.

Obrí l’acte Gabriel Garcia, director del CEIC Alfons el Vell, que parlà de l’atenció que la institució ha dedicat al tema, que l’ha dut a coorganitzar biennalment amb el Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitatd de València les Jornades d’Història de l’Educació, que ja han celebrat la cinquena edició, amb la publicació de les actes corresponents, a més de l’organització de dues exposicions de gran èxit de públic sobre el valencià a l’escola i el patrimoni historicoeducatiu valencià. Després de destacar la importància de la història de l’educació com a base interpretativa dels problemes actuals en el món escolar, introduí el presentador, Alejandro Mayordomo, catedràtic de Teoria i Història de l’Educació (UV).

El professor Mayordomo contextualitzà el contingut del llibre en el marc educatiu del segle de la Il.lustració, i destacà les aportacions de la publicació a un període poc estudiat fins ara.

A continuació l’autor parlà de la gènesi del treball i agraí la seua publicació. Finalment l’autor i el professor Alejandro Mayordomo respongueren algunes preguntes que la presentació havia suscitat en el públic assistent.

Josep Lluís Fresquet L’autor Vicente León Navarro, fullejant el llibre. Vicent Olaso, historiador

Vicente León i Joan Iborra, corrector de l’edició.

 

Salvador Bellver, Alfons el Vell Enric Ferrer Solivares i l’autor. Salvador Bellver, Alfons el Vell Presentà el llibre Alejandro Mayordomo, catedràtic de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València. Dolçainers de la Safor Imatge general de la taula. D’esquerra a dreta: Vicente León Navarro (autor), Alejandro Mayordomo (presentador) i Gabriel García Frasquet (director del CEIC Alfons el Vell). Salvador Bellver, Alfons el Vell Intervenció de Gabriel Garcia Frasquet. Salvador Bellver, Alfons el Vell La paradeta de llibres.

Sinopsi del llibre

El coneixement i l’afany de saber van units a la voluntat dels homes de penetrar i descobrir els misteris més pregons, d’esborrar la ignorància i crear una societat més lliure i feliç. Tanmateix, van ser controlats pels qui exercien el poder, els quals, per motius polítics, econòmics o religiosos, en restringiren els beneficis en favor d’uns grups socials reduïts. La lluita per ampliar el dret al saber ha estat present en cada segle amb resultats ben diversos. Aquest llibre pretén mostrar una visió succinta de les diferents òptiques que mantingueren jesuïtes, escolapis i il·lustrats sobre l’educació i el seu desenvolupament. I no tan sols sobre el procés d’instrucció escolar, sinó també sobre la cosmovisió que cada grup representava a escala general i particular, com podia observar-se a la ciutat de València, on els uns i els altres pugnaven pel control educatiu. O a Gandia, on els jesuïtes n’exercien el monopoli.

Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el VDolçaina, del carrer a l'aula

 

 

< anterior posterior>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Edició web: Pau Lagunas

 

Podeu seguir les activitats del CEIC Alfons el Vell a la nostra web: www.alfonselvell.com

 

Podeu rebre notificacions puntuals mitjançant el nostres butlletins

admin

admin