LISE MEITNER: UNA FÍSICA QUE MAI VA PERDRE LA SEUA HUMANITAT

Feu-les lliures i aviat es tornaran sàvies i virtuoses, alhora que els homes ho seran més. Perquè la millora ha de ser mútua, o la injustícia a la qual una meitat de la raça està obligada a sotmetre’s es girarà contra els seus opressors.

Mary Wollstonecraft, Vindicació dels drets de la dona, 1792.

De Lise Meitner, una dona sàvia i virtuosa, ens parlà la Dra. Carmen Morant Zacarés (Gandia, 1963) el 14 de novembre a la Biblioteca Central de Gandia. Va ser una presentació de la física austríaca descobridora de la fissió nuclear que no oblidarem, tant per la seua amenitat i senzillesa a l’hora de parlar-nos de conceptes de física, com per les seues ben portades reflexions sobre la importància i necessitat de què s’incorporen més dones als equips d’investigació científica.2a conferencia Dones Savies 1

 

Amb una llarga trajectòria com a investigadora en l’àrea de la Física Aplicada, Carmen Morant és Professora Titular de la Facultat Ciències de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). En l’actualitat dirigeix el Laboratori de Recobriments i Nanoestructures del Departament de Física Aplicada de la Facultat de Ciències de la UAM. És difícil resumir el currículum d’aquesta dona de Gandia que, a banda d’altres centres internacionals, ha estat investigant tres anys en el Lawrence Berkeley Laboratory en EEUU, ha participat en 37 projectes d’investigació entre organismes públics i privats, te 4 patents i múltiples articles i comunicacions en congressos científics nacionals i internacionals. Un dia haurem de dedicar una presentació a ella sola, però el tema d’aquesta segona conferència de Dones Sàvies II era Lise Meitner.

LiseMeitnerLise Meitner (1878-1968) va ser una física austríaca d’origen jueu, la primera professora titular de física en la Universitat de Berlín i la primera investigadora dins de l’Acadèmia Austríaca de Ciències. Va destacar en la investigació nuclear, concretament en el descobriment de la fissió del nucli que va donar origen a l’era atòmica. No obstant això, la van oblidar en la concessió del premi Nobel.

Perquè es diu que Meitner no va perdre mai la seua humanitat? Lise Meitner, junt amb el seu nebot Otto Frisch, varen redactar l’article que aportava la base teòrica del procés que ells nomenaren “fissió nuclear”, va ser en la revista Nature el 13 de gener de 1939. Amb aquesta descoberta, va començar una carrera dels dos bàndols enfrontats en la Segona Guerra Mundial per aconseguir l’anomenada correntment “bomba atòmica”. Lise va rebutjar la invitació a unir-se al Projecte Manhattan creat pel bàndol aliat. Va ser l’única física nuclear a fer-ho, no volia saber res de bombes. S’oposava absolutament a les armes nuclears i sempre va advocar per l’ús de l’energia nuclear per a finalitats no bèl·liques. Va urgir als científics a tenir en compte les conseqüències morals dels seus descobriments i va passar els anys de postguerra viatjant, donant lliçons i advocant pel control d’armes i la igualtat de participació de les dones en la ciència.2a conferencia Dones Sàvies 2

Per seguir coneixent més de Lise Meitner, Carmen Morant ens cedeix la seua presentació i ens recomana una sèrie d’enllaços que poden veure a continuació:

Conferència de Carmen Morant Zacarés (enllaç)

 

Lise Meitner per Laura Morrón:

https://losmundosdebrana.com/2015/04/13/lise-meitner-una-fisica-que-nunca-perdio-su-humanidad/

Lise Meitner per Maia Garcia Vergniory:

https://mujeresconciencia.com/2015/03/04/lise-meitner-la-cientifica-que-descubrio-la-fision-nuclear/

Taula periòdica de les Científiques on està inclosa Lise Meitner:

https://naukas.com/2018/11/23/la-tabla-periodica-de-las-cientificas/

Perfil científic de Carmen Morant Zacarés:

https://portalcientifico.uam.es/ipublic/agent-personal/profile/iMarinaID/04-258590

CEIC

CEIC