Homenatge a Gonçal Castelló | CEIC Alfons el Vell Jornada en homenatge a Gonçal Castelló
i presentació del llibre «Final de viatge. Memòries d’un gandià: amics, coneguts i saludats»
Gandia, 13 de novembre 2010 · Organitza: CEIC Alfons el Vell
Portada del llibre, basada en una obra del pintor Antoni Miró, i imatge de Gonçal Castelló.
L’escriptor i advocat gandià fou homenatjat el 13 de novembre a la seua ciutat natal, Gandia, i es presentaren les seues memòries.
El CEIC Alfons el Vell de Gandia, amb la col·laboració de les entitats següents: l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural del País Valencià, el Centre Ovidi Montllor, la Institució de les Lletres Catalanes, la Càtedra Joan Fuster-UV, el Centre Internacional de Gandia-UV i l’Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Gandia, va recordar ahir l’escriptor i advocat gandià Gonçal Castelló (1912-2003) en una jornada d’homenatge per a millorar la coneixença de la seva obra i del seu pensament, així com del món sociocultural i polític que va viure. També, la jornada serví per presentar les seues memòries, Final de viatge. Memòries d’un gandià: amics, coneguts i saludats, de l’edició de les quals n’ha tingut cura el filòleg Àngel Velasco i Crespo, i editades pel CEIC Alfons el Vell amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques. Des de primera hora del matí fins al vespre, a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, un seguit de ponències van tractar de Gonçal Castelló, que va combinar el periodisme, la creació literària, el treball com a jurista i la lluita política des de l’òptica catalanista i d’esquerres.
Gonçal Castelló, actor i testimoni de destacats esdeveniments polítics de bona part del segle XX, va participar en les lluites estudiantils per la democràcia i l’adveniment de la Segona República. Més endavant ho faria en la guerra del 36, on va arribar a tenir el grau de comandant de l’exèrcit republicà i va patir, al final de la guerra, presó a València i deportació a Madrid. Durant el tardofranquisme i el postfranquisme, va ésser procurador dels tribunals i va defensar molts presos polítics i escriptors, i va començar a escriure algun recull dels seus articles periodístics i novel·les aprofitant les experiències viscudes a la guerra i la presó. Castelló va ser membre de l’Assemblea de Catalunya, promotor i soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, va militar al PSAN i el 2002 va ingressar a ERC.
Daniel Alsina i M. Eduarda Leal Pinto, nét i nora, respectivament, d’Elisabet Orri, dona de Gonçal Castelló.
L’escriptor valencià Albert Hernández Xulvi presentant l’escriptor mallorquí Miquel López Crespí, en la ponència d’aquest darrer.
L’advocat gandià i amic de Gonçal Castelló, Francesc Candela, i Josep Guia, escriptor i dirigent del PSAN, durant la intervenció d’aquest darrer.
Antoni Miró, Gabriel Garcia, Néstor Novell i Francesc Candela.
Gabriel Garcia Frasquet, director del CEIC Alfons el Vell, i Àngel Velasco, curador de l’edició, durant la presentació de les memòries de Gonçal Castelló.
Isabel-Clara Simó, Ignasi Mora i Joan J. Senent.
Lluís Alpera, Antoni Miró i la filla de Gonçal Castelló i Pilar Soler, Luz Castelló Soler.
Durant la jornada hi va haver ponències de Francesc Pérez Moragón (“Gonçal Castelló i la València dels anys 1920-1939: Nueva Cultura“), Vicent Álvarez i Xavier Ferré (“Gonçal Castelló i el franquisme: anys 40-70”), Isabel-Clara Simó i Joan J. Senent (“El Gonçal Castelló del Canigó i Els Quaderns de Gorg”), Julià Garcia Candau (“Gonçal Castelló i la colla Tirant lo Blanc”), Miquel López Crespí (“Gonçal Castelló, la literatura i el compromís social i polític”) i Josep Guia (“Gonçal Castelló i la qüestió nacional: els Països Catalans”), a més a més d’un col·loqui amb amics de l’homenatjat, amb la presència d’Enric Tàrrrega, Isabel-Clara Simó, Lluís Alpera, Antoni Miró i Francesc Candela.
Es va tancar la jornada amb un breu i emotiu recital d’Araceli Banyuls.
Dinar de la jornada. D’esquerra a dreta, asseguts: Daniel Alsina, M. Eduarda Leal, Isabel-Clara Simó, Xavier Dalfó i Gabriel Garcia; en peu: Rafael Sena, Albert Hernández, Manel Joan i Arinyó, Miquel López Crespí, Lluís Alpera i Josep Guia.
Gabriel Garcia Frasquet, Àngel Velasco i Jesús Alonso durant la presentació de les memòries de Gonçal Castelló.
Imatge de la taula, amb Enric Tàrrrega, Isabel-Clara Simó, M. Eduarda Leal, Lluís Alpera, Antoni Miró i Francesc Candela.
Isabel-Clara Simó.
Antoni Miró.
Part del public assistent. A la taula, M. Eduarda Leal, Isabel-Clara Simó, Lluís Alpera Antoni Miró i Francesc Candela.
Entre el public, en primer pla, la cantant Araceli Banyuls, que féu una intervenció musicada per a tancar les jornades.
Alguns moments de la jornada: Enric Ferrer Solivares i Francesc Pérez Moragón | Vicent Terol i Vicent Álvarez | Joan Noguera i Julià Garcia Candau | Araceli Banyuls en un moment de la seua actuació. < anterior Tweet posterior>
Fotografies: Pere Millet i Marc Candela · Textos: Àngel Velasco · Edició web: Pau Lagunas