Presentació documental ‘Dolçaina’ | CEIC Alfons el Vell Homenatge a la memòria del
Doctor Juan Luis Rico.

Gandia, 15 de desembre de 2010

Organitzen: Departament de Salut de l’Hospital Francesc de Borja, AISSA i CEIC Alfons el Vell

Homenatge a la paraula, 2010 D’esquerra a dreta: Pasqual Molina, conseller del CEIC Alfons el Vell; Dr. Vicent Carmona, president d’AISSA; Pilar Gutiérrez, vídua del Dr. Rico; Dr. Salvador Bellver, cap del servei de medicina interna de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia; Dr. Rafael García Dolz, director gerent de l’Hospital Francesc de Borja.

Taula redona “La medicina en temps dels Borja”

L’Hospital Francesc de Borja de Gandia s’ha volgut adherir als actes commemoratius de l’any Borja amb la organització d’una taula redona al voltant de la salut en temps dels Borja. Per a organitzar l’encontre han col·laborat, a banda de l’hospital, l’associació AISSA (associació dedicada a la investigació sobre la salut a la Safor) i el CEIC Alfons el Vell.

 

La taula redona, estigué moderada pel professor Santiago La Parra, i s’aprofità l’encontre per homenatjar el recentment desaparegut Doctor Juan Luis Rico.

Vicent Olaso presentà la ponència L’hospital de Sant Marc en l’època dels Borja. L’historiador i arxiver municipal d’Oliva, reconegut pels seus treballs d’investigació sobre l’antic hospital, féu un repàs meticulós de la institució hospitalària creada per Gandia a les acaballes del segle XIII, tot i centrant l’exposició en l’atenció que Francesc de Borja i, en especial, sa mare Joana d’Aragó, dedicaren a les necessitats del centre.

 

Josep Lluís Fresquet Intervenció de Josep Lluís Fresquet, professor d’Història de la Ciència, Universitat de València. Vicent Olaso, historiador Intervenció de Vicent Olaso, historiador i arxiver d’Oliva. Salvador Bellver, Alfons el Vell Els doctors Rafael García Dolz i Salvador Bellver. Feliu Formosa, Teatre Serrano Projecció d’imatges de suport en el parlament del Dr. Francesc Devesa.

El doctor Francesc Devesa, metge de la Unitat de Digestiu de l’Hospital de Gandia, participà amb la ponència La salut de Francesc de Borja. El dr. Devesa presentà un treball preliminar sobre l’estudi que duu a terme sobre les malalties que patí el duc. Intentà interpretar —des de la dificultat que suposa analitzar, amb ulls de la medicina actual, els materials escrits de l’època— algunes de les malalties conegudes del sant, com ara les febres terçanes o quartanes, pròpies de terres de marjal; la llarga malaltia patida a Baza, quan fugia dels agermanats; l’engreixament exagerat que patí de Barcelona, seguit d’una importantíssima pèrdua de pes, que li causaren enormes problemes digestius; així com altres malalties conegudes, com la gota, d’herència familiar, que encara romanen en estudi. Devesa parlà també de la malaltia que li causà la mort, descrita en diversos documents, sense arriscar-se a fer un diagnòstic clar, malgrat que al procés d’embalsamament del cos es descriu l’existència d’una greu infecció pulmonar.

Josep Lluís Fresquet, professor d’història de la ciència de la Universitat de València, va presentar la ponència La medicina valenciana al segle XVI. Des de la reflexió inicial sobre les bases del Renaixement i tot el canvi social, cultural i filosòfic que va suposar, parlà de la Universitat de València que, juntament amb algunes ciutats italianes, esdevingueren els fars que guiaven la medicina d’aquells temps. Recordà noms de metges, cirurgians i professors de l’època.

 

Públic assistent, Actes Alfons el Vell Intervencions dels doctors Vicent Carmona, Salvador Bellver i Rafael García en l’acte de presentació de l’homenatge a la memòria del Dr. Juan Luis Rico.

L’acte serví també per a retre un emocionat homenatge a la memòria del doctor Juan Luis Rico, mort fa ara dos anys. Rico fou cap del Servei de Pediatria de l’hospital de Gandia i féu la seua tesi doctoral, precisament, sobre l’atenció sanitària a l’antic hospital de Sant Marc. El doctor Salvador Bellver, cap del Servei de Medicina Interna, en fou el presentador. Els doctors Vicent Carmona, president d’AISSA; Rafael Garcia Dolz, gerent de l’hospital, i Pasqual Molina, conseller del CEIC Alfons el Vell, lliuraren una placa commemorativa a la vídua del doctor Rico, Pilar Gutiérrez, qui tingué unes emocionades paraules d’agraïment i de record. Així, es clausurà un acte, molt emotiu, i una taula redona ben interessant.

Bárbara Rico, Actes Alfons el Vell En primer terme familiars del doctor Rico. Bárbara Rico, Pilar Gutiérrez i Juan Luis Rico. Salvador Bellver, Actes Alfons el Vell Parlament del Dr. Salvador Bellver. Públic assistent, Actes Alfons el Vell Vista general de la taula. D’esquerra a dreta: Vicent Olaso, historiador i arxiver; Dr. Vicent Carmona; professor Santiago La Parra, Universitat Politècnica de València i membre del CEIC Alfons el Vell; Dr. Francesc Devesa, metge de la unitat de digestió de l’hospital Francesc de Borja; i el professor Josep Lluís Fresquet. Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el Vell Moment de l’atorgament d’una placa commemorativa a Pilar Guitiérrez, vídua del Dr. Rico. Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el Vell Pilar Gutiérrez dedicà unes emotives paraules d’agraïment i en memòria del Dr. Rico. Públic assistent, Actes Alfons el Vell Vista general de la sala durant les paraules de Pilar Gutiérrez. < anterior posterior>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Edició web: Pau Lagunas

 

Podeu seguir les activitats del CEIC Alfons el Vell a la nostra web: www.alfonselvell.com

 

Podeu rebre notificacions puntuals mitjançant el nostres butlletins

admin

admin