Presentació documental ‘Dolçaina’ | CEIC Alfons el Vell Presentació del documental
«Dolçaina. Del carrer a l’aula»
Coproducció del CEIC Alfons el Vell
i Mil Tretze.

Gandia, 17 de desembre de 2010

Organitza: CEIC Alfons el Vell

Dolçaina, del carrer a l'aula Caràtula del documental recentment estrenat i actuació de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Safor a l’entrada de la presentació a la Casa de Cultura de Gandia.

La pel·lícula “Dolçaina” es presenta a la Casa de Cultura

L’ACTE
Un centenar de persones assistiren el divendres dia 17 de desembre a la presentació de la pel·lícula documental Dolçaina, del carrer a l’aula, coproduïda per 1000Tretze i el CEIC Alfons el Vell. L’acte s’obrí amb la música interpretada pels Dolçainers i Tabaleters de la Safor. Al finalitzar la projecció, el guionista Jordi Cano i el director Rubén Soler, respongueren a les preguntes del públic, entre el qual es trobaven músics dolçainers i mestres d’escola de música. L’actor Ximo Vidal, membre del CEIC Alfons el Vell, va dirigir el col·loqui.

LA PEL·LÍCULA
“Dolçaina” és un migmetratge documental amb una durada de 55’. El guió està estructurat sobre dos eixos: Les festes i els concerts on la dolçaina és present (i el tabal el seu inseparable nuvi) i l’evolució de l’ensenyament dels dos instruments en els darrers quaranta anys.

Aquest segon eix és el fil narratiu del documental i el de més complexitat, ja que comprén alguns trets de la història de l’instrument, el seu procés de fabricació i entrevistes amb els més reconeguts dolçainers, mestres i musicòlegs, responsables del renaixement d’aquest instrument al País Valencià (Antonio de la Asunción, Eduard Navarro, Xavier Richart, Joan Blasco, Frederic Santamaria…)

Per il·lustrar els diferents temes que els entrevistats van comentant, veiem algunes festes valencianes on la dolçaina és l’instrument emblemàtic: Ball de la forca (Bellreguard), Mare de Déu de la Salut (Algemesí), Moros i cristians (Alcoi), la processó del Corpus (València)… Dins d’aquest desmuntatge de les entrevistes, la pel·lícula ens fa un tast d’alguns concerts on alguns grups valencians ens demostren les possibilitats musicals que en els darrers anys la dolçaina i el tabal han assolit: La Inestable, Dolç Tab, Dolçainers i Tabaleters de la Safor, la Banda de l’Agredolç…

 

Josep Lluís Fresquet Mª Carmen Orengo i Regina Benavent, administratives del Centre, i Lluís Romero, conseller, en el punt de venda del DVD. Vicent Olaso, historiador Josemi Sánchez, professor de dolçaina, conversa amb Josep Basset, tabaleter. Salvador Bellver, Alfons el Vell Lluís Romero escolta algunes opinions sobre el documental després de la projecció. Dolçainers de la Safor Els dolçainers fent l’entrada a la sala de projecció, per a donar la benvinguda als
assistents.

LA DISTRIBUCIÓ
Es podeu adreçar al telèfon 96 295 95 62 o a la pàgina web: www.alfonselvell.com del CEIC Alfons el Vell si voleu saber com aconseguir Dolçaina: del carrer a l’aula. Aquesta pel·lícula aconseguirà el seu objectiu si la projecteu en escoles de música o cases de cultura.

Dolçainers de la Safor La Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Safor durant l’acte de presentació. Ximo Vidal, CEIC Alfons el Vell Ximo Vidal, membre del CEIC Alfons el Vell i coproductor del documental. Ximo Vidal, CEIC Alfons el Vell Ximo Vidal al llarg de la presentació. Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el VDolçaina, del carrer a l'aula Jordi Cano Deltoro i Ruben Soler, autors del documental. Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el VDolçaina, del carrer a l'aula Producció del documental. Ruben Soler amb la càmera davant del monestir de la Valldigna. Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el Vell Producció del documental. Jordi Cano entrevista al luthier Llorenç Fenollosa. Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el VDolçaina, del carrer a l'aula Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el VDolçaina, del carrer a l'aula El públic assistent va participar en el col·loqui posterior a la projecció. Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el Vell En el centre de la imatge, el regidor de l’Ajuntament de Gandia, Facund Puig, i el president de la Junta Local Fallera, Jesús Garcia, durant el col·loqui. Ester Formosa Group, homenatge a la paraula 2010, Actes Alfons el VDolçaina, del carrer a l'aula El públic assistent va participar en el col·loqui posterior a la projecció. < anterior posterior>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Edició web: Pau Lagunas

 

Podeu seguir les activitats del CEIC Alfons el Vell a la nostra web: www.alfonselvell.com

 

Podeu rebre notificacions puntuals mitjançant el nostres butlletins

admin

admin