Activitats al voltant del cicle
«Fauna salvatge de la Safor»

Gandia, novembre-desembre de 2011
Organitzen: CEIC Alfons el Vell i MAGa. Col.laboren: UPG i Generalitat Valenciana.

Josep Piera recita Llorente

Participants a l’excursió a la cova de les Malladetes. Fotografia de Felipe Valladares.

Al voltant del cicle d’activitats i conferències

Normalment, quan anem a les muntayes, al mar, al camp, al riu i/o a la marjal, oblidem que entrem en casa d’altre, no d’altre home o dona, sinó en casa de molts animals que cada dia viuen i es relacionen en aquell espai. És per això que el dia 11 de novembre va començar a Gandia un cicle de xarrades i activitats centrades en els veïns més pròxims, sovint més oblidats i a vegades maltractats de la Safor, els nostres animals, la fauna salvatge. És el segon cicle d’accions realitzades per celebrar l’Any Internacional dels Boscos. El primer cicle va estar dedicat propiament als boscos i volíem dedicar aquest segon als seus habitants. Amb aquest objectiu el CEIC Alfons el Vell i el MAGa (Museu Arqueològic de Gandia) han unit els seus esforços per fer possible el projecte.

I és per això que aquest cicle, que compta amb la visió actual de la nostra fauna, però també amb la visió del passat, del que els nostres avantpassats van veure i van dibuixar, o les restes dels animals que van emprar. Una visió del passat i del present per encarar el futur immediat. En la recerca de l’eficàcia també hi han col.laborat la Universitat Popular de Gandia, que aporta dos excursions al medi per trobar les paraules en els paisatges i la Generalitat Valenciana, que aporta els seus treballs sobre la Safor. I tot això ha generat un coneixement excel·lent brindat als assistents.

Hem après i vist coses magnífiques que passen al nostre voltant i que són patrimoni necessari i tant valuós com el cultural: amfibis mascles que es fan càrrec de la criança, una cova què és un santuari mediterrani de rates penades, espècies migratòries que tenen poblacions estables a la Safor, caragols cavernícoles que mai abans s’havien retratat vius, bussos voluntaris que ajuden un peix gegant a tornar a mar obert, estrelles de mar, boscos submarins, trencalossos visitants, peixos i aus que vénen i van de l’altre costat del món, caragols de mil·límetres, samarucs i punxosets, imatges de gran bellesa a l’altura dels grans documentals de fauna, accions humanes que han ajudat els animals i accions humanes que els estan destrossant… Notícies i fets que ens han deixat bocabadats, il·lusionats i preocupats pel gran i divers patrimoni que els saforencs i saforenques tenim al nostre voltant.

Encara tenim les imatges dels pòsters de Felipe Valladares i les de l’exposició de Kaiko,100 boscos de la península, en la nostra retina i ens queden dos xarrades durant el desembre que de segur seran de gran interés. Gràcies als/les ponents que han fet que novament a la Safor s’haja pogut escoltar la veu de la pròpia comarca.

Xavier Ródenas, Conseller del CEIC Alfons el Vell. Desembre de 2011.

PROGRAMA:

  • EXPOSICIÓ: Arbres i boscos de la península Ibèrica (Kaiko). MAGa,del 11 de novembre fins al 8 de gener.
  • 16 novembre: Revisitant la fauna de la Safor (1988-2011),Jesús Vilaplana (GEMAS/ EPSG).
  • 17 novembre: Les rates penades de la Safor,Carles Gago, M.A Monsalve (GVA).
  • 17 novembre: Els amfibis de la Safor, Vicente Sancho (GVA).
  • 22 novembre: Revisitant la fauna marina de la Safor, Lluís Nieto.
  • 24 de novembre. El ocells de les marjals de la Safor, Pau Lucio.
  • 24 novembre: Les nostres tortugues d’aigua, Nacho Lacomba,
  • 27 de novembre: EXCURSIÓ. Cova de les Malladetes, amb Carles Miret,
  • 28 de novembre: Presentació col·lecció pòsters Espais naturals de la Safor. Un patrimoni a protegir.
  • 28 de novembre: L’obra naturalista del fotògraf Felipe Valladares, Felipe Valladares.
  • 29 de novembre: Els cargols de la Safor, Antonio López (GEL)
  • 29 de novembre: Els nostres peixos continentals, Claudi Sendra (GEL)
  • 4 de desembre: EXCURSIÓ: Rastres i fauna de la Safor, amb Jesús Vilaplana.
  • 13 de desembre: Els boscos ocults per les imatges. Aproximacions a la relació entre la iconografia de l’art rupestre prehistòric i l’entorn boscos que l’allotja a terres valencianes, Trini Martínez (Universitat de València).
  • 15 de desembre: Reconstrucció i interpretació de les restes faunístiques en els jaciments arqueològics, Olga Gómez (Universitat de València).

 

Totes les conferències tindran lloc a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, Gandia, a les 19.30h.

Ermita de Santa Anna La cova de les Malladetes visitada pel nostre grup excursionista. Joves Gandia Conferència sobre les rates penades de la Safor, per Carles Gago. Joves Gandia Conferència de Lluís Nieto sobre la fauna marina. Ermita de Santa Anna “Espais naturals de la Safor”del fotògraf Felipe Valladares, editats pel CEIC Alfons el Vell. Ja disponibles a les llibreries de Gandia. < anterior posterior>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Edició web: Pau Lagunas

admin

admin