“Els llocs s’omplin de significat quan els compartim”

El divendres 10 de desembre, a les 20h,  tindrà lloc, de forma presencial, al Centre Social de l’ermita, a Marxuquera, la presentació del segon número de Marxuquera al peu del Mondúver. Ens fa molta il·lusió compartir aquest esdeveniment com cal, amb totes i tots els veïns així com amb qualsevol persona interessada amb la nostra vall al Centre Social on sempre ha girat la vida de la comunitat local, a l’Ermita. 

A pesar de la curta trajectòria de la revista ens hem proposat anar millorant i incorporant novetats d’una manera gradual i tranquil·la, sense presses, però amb la serietat i el saber fer que ha de caracteritzar una publicació com aquesta. Almenys eixa és la nostra intenció, a més a més de mostrar una bona actitud en enfrontar-nos a un repte d’aquesta exigència.

El primer número va significar una aposta per l’originalitat d’una mirada molt innovadora per part de totes les persones, consell de redacció i col·laboradors, que van participar en la posada en marxa. Des de la maquetació, disseny, fotografia i investigació històrica fins a les llegendes i històries locals plasmades a través del còmic i rondalles o entrevistes a personatges vinculats al nostre territori.

Ara bé, el que ens hem proposat amb aquest segon número és tot un salt de qualitat en el projecte que esperem no deixe indiferent a ningú. Amb l’aposta del CEIC Alfons el Vell per la il·lustració a la nostra ciutat i comarca, la revista es beneficiarà a partir d’aquest segon número amb la incorporació d’il·lustracions d’artistes de la nostra comarca. Una aposta que dignifica a la institució, ja que vivim en temps on la imatge té una presència aclaparadora en la nostra societat i no podem mantenir-nos al marge a l’hora d’incorporar el llenguatge visual a través de la fotografia, la il·lustració, la maquetació o el disseny. Però, encara que açò resulte evident per a molts, el que no volem és fer-ho de qualsevol manera. Una obra com aquesta ha de perdurar i ha de comptar amb l’estètica i el contingut adequats perquè servisca de recopilació, investigació i divulgació de la història d’un indret com Marxuquera. En aquesta línia volem comentar la intenció ferma de construir una plataforma digital on aniran incloent-se els diferents números de la publicació així com activitats i propostes que puguen sorgir al voltant de la revista.

Les il·lustracions d’aquest segon número són obra de l’artista plàstic de Gandia Daniel Garcia Moragues que enceta aquesta col·laboració recolzada pel CEIC Alfons el Vell amb la nostra publicació. No podíem somiar amb ningú millor que ell per a ser el primer d’una, esperem, llarga col·laboració.

Pel que fa a les novetats i l’ampliació de les col·laboracions en aquest número, per cert,  monogràfic a la font de Lloret, hem convidat al nostre veí i poeta Ramón Calabuig a què ens permetera publicar un poema seu. Ara bé, el que volem subratllar és el detall que ha tingut amb nosaltres en permetre’ns publicar un poema de nova creació. Siga com siga, una col·laboració entranyable que ens alegra de veritat perquè moltes vegades és en detalls com aquests on les obres guanyen en pes específic. 

Una altra novetat ha sigut la col·laboració desinteressada per part del professor Jesús Villaplana Ferrer, una persona molt coneguda i respectada en el camp del medi ambient en general i l’ornitologia en particular, a les nostres Comarques Centrals i més enllà. Com ja vam fer en el primer número publicant una rondalla ambientada a Marxuquera, Jesús Villaplana ens ha obsequiat amb un conte magnífic que va publicar a Contes de la Natura (edicions la Xara) i que té lloc al barranc dels Lledoners i la font de Lloret.

Finalment, cal recordar que aquesta temporada es recuperen temps i espais per a participar i compartir. Això vol dir que en aquest curs acadèmic 2021-22 podrem organitzar activitats que ens permeten gaudir i apropar-nos a tot allò que envolta les pràctiques i estratègies culturals a la nostra ciutat i comarca. Una manera sempre propícia d’acomboiar-nos i gaudir de les nombroses activitats culturals que es realitzen, però amb prudència i responsabilitat, ja que amb pesar la pandèmia continua entre nosaltres.

CEIC
CEIC