Presentació “La taula del senyor duc” | CEIC Alfons el Vell Presentació del llibre «La taula del senyor duc. Alimentació, gastronomia i etiqueta a la cort dels ducs de Gandia»

Gandia, 15 de novembre 2010 · Organitza: CEIC Alfons el Vell

La taula del senyor duc Junt a la portada del llibre, d’esquerra a dreta: Lluís Romero, Gabriel Garcia, Juan Vicente Garcia Marsilla, Jaume Fàbrega, Néstor Novell, Santiago La Parra i Joan Iborra.

Dins el marc de la Setmana Literària de Gandia, el CEIC Alfons el Vell presentà la seua darrera publicació, La taula del senyor duc. Alimentació, gastronomia i etiqueta a la cort dels ducs reials de Gandia, del qual és autor el professor Juan Vicente Garcia Marsilla. L’acte tingué lloc al Saló d’Actes de la Biblioteca Central de Gandia i estigué a càrrec de Jaume Fàbrega, historiador i crític gastronòmic, que elogià l’obra, en destacà la importància, les novetats que aporta i la bella edició i la contextualitzà amb gran erudició tot relacionant-la amb els tractats de cuina medieval.

 

L’acompanyaren en la taula, Lluís Romero, membre del Consell Executiu del CEIC Alfons el Vell, i l’autor.

 

El llibre La taula del senyor duc… tracta d’escodrinyar, com per una finestreta, l’interior del palau d’una de les famílies més importants del nostre passat medieval, la dels ducs reials de Gandia, analitzant especialment tot allò relatiu a la seua alimentació i la dels seus seguicis. Des de l’estudi dels servidors encarregats d’assegurar l’abastiment i de servir els banquets fins a la valoració dels distints menjars i condiments en la seua dieta, passant per les refinades formes de preparar els aliments o de comportar-se a taula. Tot ens ajuda a comprendre aquelles “màquines de consumir” que eren les corts senyorials de la Baixa Edat Mitjana, i demostra la complexitat i la importància d’una època que va marcar els comportaments posteriors de la nostra societat, i va donar origen a conceptes tan actuals com són “gastronomia”, “moda”, “luxe” o “etiqueta”.

La taula del senyor duc Paradeta de llibres a la venda. La taula del senyor duc L’autor, Juan Vicente Garcia Marsilla, comenta el llibre amb el professor Abelardo Herrero. Jaume Fàbrega, Santiago La Parra, Alfons el Vell Jaume Fàbrega i Santiago La Parra. Lluís Romero, Alfons el Vell Lluís Romero en un moment de la presentació. Juan Vicente García Marsilla, Actes Alfons el Vell L’autor signant exemplars. Juan Vicente García Marsilla, , CEIC Alfons el Vell J. V. Garcia Marsilla en l’ús de la paraula. Jaume Fàbrega, Actes Alfons el Vell Membres de la taula: Jaume Fàbrega, Lluís Romero i Juna Vicente Garcia Marsilla. Jaume Fàbrega, CEIC Alfons el Vell Jaume Fàbrega dirigint-se al públic. Públic assistent, Actes Alfons el Vell Públic assistent a l’acte. < anterior posterior>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Edició web: Pau Lagunas

admin

admin