Presentació de la mostra
«Solidaritat a Oliva, 1936-1939»

Oliva, 16 de desembre de 2011
Organitzen:
Ajuntament d’Oliva i CEIC Alfons el Vell

Ermita de Santa Anna Moments inicials de la inauguració de la mostra. L’entrada del públic.

L’exposició Solidaritat a Oliva, 1936-1939, fruit d’un conveni entre el CEIC Alfons el Vell i l’Ajuntament d’Oliva, s’inaugurà el passat divendres 16 de desembre, a les sales del Museu Etnològic d’Oliva (carrer Tamarit) davant d’un públic molt nombrós i expectant, entre el qual hi havia una nodrida representació de les institucions organitzadores, xiquets colons i familiars descendents del mestre director i del metge de l’Hospital Infantil olivers.

L’acte de presentació començà amb els parlaments de l’alcaldessa d’Oliva, Consuelo Escrivá; el regidor de Cultura, Joan Francesc Pi; el director del CEIC Alfons el Vell, Gabriel Garcia; i el cònsol de Noruega a Benidorm, Jan Arild Nilsen. Tots ells es referiren al tema de la mostra: les tres colònies i l’hospital infantil Frithjof Nansen que s’obriren a Oliva durant la guerra civil per tal d’atendre l’educació i la salut dels xiquets evacuats, obres promogudes pel Govern de la República, el Consell Municipal i el Comité Noruec d’Ajuda a Espanya.

«Oliva s’acosta encuriosida vers la seua història més recent.

A continuació l’historiador Joan Morell, comissari de la mostra, n’explicà el contingut a les autoritats i al públic assistent. L’exposició recull fons documentals i gràfics inèdits, procedents d’arxius públics nacionals i internacionals, i també de particulars, on destaquen les instantànies del fotògraf Walter Reuter, autor també del documental Hjelp Spania!, que s’usava en les campanyes de solidaritat que s’organitzaven a Noruega.

La mostra estarà oberta fins el 4 de març de 2012. Pròximament apareixerà un llibre catàleg del qual és autor Joan Morell, editat així mateix pel CEIC Alfons el Vell i l’Ajuntament d’Oliva.

Escriptors de Gandia, Josep Piera i Ignasi MOra Parlament de Mª Consuelo Escrivá Herraiz, alcaldessa d’Oliva. Gabriel Garcia Frasquet Paraules d’agraïment del cònsol de Noruega a Benidorm, senyor Jan Arild Nielsen. Escriptors de Gandia, Josep Piera i Ignasi MOra Joan Francesc Pi i Aparici, regidor de Museus de l’Ajuntament d’Oliva. Gabriel Garcia Frasquet Paraules de Gabriel Garcia Frasquet, director del CEIC Alfons el Vell. En segon terme, Joan F. Pi (regidor de Cultura) i Lluís Romero (CEIC Alfons el Vell). Joves Gandia Joan Morell, comissari de l’exposició, exercint de guia durant la presentació de la mostra. En primer terme, Ana López Barri, filla del mestre director de les Colònies, i Consuelo Escrivà, alcaldessa d’Oliva. Joves Gandia Joan Morell comenta el treball fet pels xiquets d’Oliva amb la tipografia del títol de l’exposició.

Joan Morell Entre els visitants de la mostra, els regidors de l’Ajuntament d’Oliva Rosanna Torres (en primer terme), Salvador Escrivà, Andrés Sánchez, Josep Salazar (esquerre) i David González (darrere), conversant amb Lluís Romero (CEIC). Joves Gandia Davant d’un panell amb la fotografia de Pedro de Alcántara Martínez, metge de l’Hospital Infantil Frithjof Nansen, la seua filla, Alicia Martínez, acompanyada de la seua filla i el seu nét. Exposició Solidaritat a Olivax Públic assistent a la inauguració de la mostra. A la dreta, observant les imatges, Olivia Gabrielli, filla d’un dels xiquets colons d’Oliva.

 

Ermita de Santa Anna D’esquerra a dreta: Gabriel Garcia Frasquet (director del CEIC Alfons el Vell); Joan Morell (comissari de l’exposició); el cònsol de Noruega, Jan Arild Nielsen i la seua esposa; Consuelo Escrivá (alcaldessa d’Oliva); Alícia Martínez (filla del Dr. Martínez, de l’Hospital Infantil); Salvador Sanchis (xiquet de les colònies d’Oliva) i Joan F. Pi i Aparici (regidor d’Oliva). < anterior posterior>

Foto: Pere Millet · Textos: CEIC Alfons el Vell · Edició web: Pau Lagunas

admin

admin