
Román de la Calle, catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de València i President de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles
Gràcies a aquesta exposició́ que ara celebrem, la vida quotidiana de Gandia podrà̀ dialogar, colze a colze, amb les propostes artístiques mostrades i els ciutadans es familiaritzaran, una vegada més, amb el fet cultural propiciat, sorprenent- se, admirant-se i interrogant-se a si mateixos sobre el sentit i l’abast del mateix art contemporani. La veritat és que així són aquests diàlegs de l’art amb el pols diari de l’existència: sorprenents i, fins i tot, polèmics, però sempre fructuosos. Es tracta de veure i reflexionar, de contemplar i jutjar/jugar, de participar i qüestionar. Açò és el que realment desitgem constatar, després d’aquest rosari de dècades transcorregudes, que ja formen part de la història, de la “nostra pròpia història”.
Atenguem a les obres:
Es tracta, d’una banda, de quinze obres, adquirides després de la mostra extraordinària, dedicada a L’Any Borja. Entre elles, descobrim importants aportacions del nostre
panorama artístic valencià, com Juan Genovés, Soledad Sevilla, Manuel Valdés, Manuel Boix, Artur Heras, Rafael Armengol o Carmen Calvo. També, noms rellevants de l’horitzó històric nacional, com poden ser Antoni Tàpies, Jaume Plensa, A. Ràfols-Casamada o Carlos Pazos.
En paral·lel, descobrim dènou obres incorporades al fons patrimonial, gràcies als diversos certàmens, celebrats a Gandia, al llarg de lustres. Entre ells, notables artistes com Sebastià Miralles, Maribel Doménech, José Sanleón, Manuel Rei- Fueyo, Javier Chapa, J. J. Barberà, Nico Munuera o Moisés Mahiques.
També s’hi arrepleguen quatre obres assumides per donació, motivades per circumstàncies diferents (com les de Ll. Coll Alas), algunes vinculades concretament a mostres artístiques celebrades al municipi de Gandia (les d’Enrique Sanisidro i Manuel Sánchez).
Finalment, cal ressenyar, així mateix, la compra institucional d’altres quatre peces, anteriors a la comentada celebració borgiana del 2010, d’autors especialment significatius, com són Pablo Picasso, Eusebio Sempere, Francisco Lozano o Nacho Criado.
FITXA TÈCNICA:
ORGANITZA: Ajuntament de Gandia. Regidoria de Cultura I CEIC Alfons el Vell
COMISARIS: Romà de la Calle I Antoni Durà
COORDINACIÓ: Mar Beltran Alandete i Joan Josep Payà
DOCUMENTACIÓ: Silvia Martínez i Joan Josep Payà